אילו אמצעים טכנולוגיים יכולים לסייע במניעת שכחת ילדים ברכב?

החיים המודרניים עמוסים מאוד ומלאי פעילות. כאשר אנו "רצים" ממשימה למשימה, מפעילות אחת לשנייה, קורה שדברים נופלים בין הכיסאות או ששוכחים משהו חשוב. לרוב זה לא נורא, אך לא כך, כאשר מדובר בילד ברכב. האם ישנם עזרים טכנולוגיים שיכולים לסייע למניעת מצבים כאלה? לפתרון מהיר שלהם אם ובמידה שהם מתרחשים? מסתבר שיש. לפניכם סקירה קצרה, של נושא חשוב זה.

אתגר גדול, פתרונות מעניינים

שכחת ילדים ברכב עשויה להיות קטלנית. זו אכן התוצאה המצערת, עליה שומעים מדי פעם בהקשר מקרים כאלה. מזג האוויר הישראלי בקיץ, מחמיר במיוחד את הסיכון. אך הוא קיים תמיד וכדאי לזכור שמדובר לא רק במכת חום וכדומה, אלא גם בטראומה נפשית עבור הילד. בגלישה אל אתר אסק רלב"ד, תוכלו לקרוא מידע נוסף על כך. אתר זה, הוא יוזמה של חטיבת חינוך והסברה, ברשות הלאומית לבטיחות בדרכים (הרלב"ד). מה אומר החוק? בהסעת ילד עד גיל 4, חייבת להיות מותקנת ברכב מערכת למניעת שכחת ילדים ברכב. זו היא לא רק המלצה אלא חוק מחייב. הפרתו, עשויה להתבטא בקנס של 250 ש"ח וב-4 נקודות.

איזו מערכת להתקין?

יש פתרונות רבים לנושא זה, בגישות טכנולוגיות שונות. כך ששאלה בסיסית היא איזו טכנולוגיה לבחור ובמוצר של איזה יצרן? ראשית, אם ברכב שברשותכם הותקנה מערכת כזו כבר כחלק מייצור הרכב (על ידי היצרן), הדבר אמור להיות מצוין ברישיון הרכב. מעבר לכך, ישנה רשימה של מערכות מאושרות למטרה זו, אשר זמינה באתר משרד התחבורה.

אילו אמצעים טכנולוגיים זמינים?

את הפתרונות הרבים לנושא זה, ניתן לחלק באופן הבא:

  • ניטור חלל הרכב – מערכות אלה מנטרות את חלל הרכב כולו, באמצעות חיישנים מסוגים שונים. כך המערכת מסוגלת לזהות את הרכב הנוסעים ברכב ושינויים בו ולספק התראות בהתאם.
  • ניטור מושב הבטיחות – מערכות אשר מבוססות על ניטור ספציפי, של המושב עם הילד בלבד. המערכת יודעת לזהות נוכחות ילד במושב בדרך טכנית מסוימת, כגון מדידת המשקל שבכיסא. חלק ממערכות אלה, ניתנות להעברה קלה מרכב לרכב.
  • תוכנות עזר – תוכנות שונות שמותקנות לרוב אצל הנהג. למשל אפליקציה לסמארטפון, אשר מעבירה תזכורת לנהג לגבי ילדים ברכב בזמן מבוקש. ישנו גם פתרון תוכנה, אשר מעדכן את צוות הגן, לגבי ילדים שאמורים להגיע אליו ועדיין לא הגיעו.
  • פתרונות נוספים – עד כאן, אלה היו שלוש קטגוריות בולטות של פתרונות. יש גם פתרונות נוספים, בגישות מיוחדות משלהם. למשל פתרונות מכאניים, אשר מחברים את מפתחות הרכב למושב הילד. כך שאי אפשר לקחת את המפתחות ולצאת מהרכב, מבלי לגשת קודם למושב של הילד.

 

 

לא להיות תלויים בטכנולוגיה

אחת הסכנות בטכנולוגיה היא פיתוח תלות בה, עד כדי הזנחת הדרכים הרגילות לבצע דברים שונים. למשל היכולת לבצע חישובים בסיסיים בחשבון, למי שרגיל לעשות אותם רק באמצעות מחשב. אם נחבר זאת לנושא שעליו אנו מדברים כעת, חשוב שלא לסמוך רק על מערכות העזר הטכנולוגיות. טובות ככל שיהיו, מערכות אלה עשויות להיכשל ברגע האמת. לא הייתם רוצים לסמוך רק עליהן עבור שמירת חיי ילדכם. כך שכדאי לחשוב על מערכות עזר כאלה, בדיוק כפי ששמן מרמז – רק כעזרים שימושיים ותו לא.

לסיכום

ניתן למנוע מצבים טראגיים כאלה, באמצעות מודעות לנושא, רכישת הרגלי זהירות שונים ופשוט ערנות. אך העזרים הטכנולוגיים השונים עשויים לסייע, במקרים שבהם כל זאת לא מספיק. משום כך לכל הפחות, מומלץ להורים להכיר את הנושא מקרוב.

שאלות בנושא אילו אמצעים טכנולוגיים יכולים לסייע במניעת שכחת ילדים ברכב?