עושים טוב – טכנולוגיות נהדרות, שמקלות על בעלי מוגבלויות

טכנולוגיות שמקלות על בעלי מוגבלויות

עולם הטכנולוגיה סיפק במשך השנים פתרונות שימושיים, למגוון תחומים בחברה האנושית. אחד התחומים שבהם התרומה משמעותית במיוחד, הוא הסיוע לבעלי מוגבלויות. בכדי להמחיש זאת, די אם נחשוב על תרומתם העצומה של פתרונות טכנולוגיים פשוטים יחסית כמו עזרי שמיעה, לשיפור איכות החיים של אינספור אנשים. טכנולוגיות הסיוע השונות מתפתחות בקצב מהיר בשנים האחרונות, כולל במסגרת פעילותם הנרחבת של סטארטאפים רבים. אלה כמה דוגמאות לכך:

ReWalk Robotics

ריווק היא חברה ישראלית, אשר פיתחה פתרון טכנולוגי שמאפשר למשותקים ללכת! פשוט כך. ליתר דיוק, המוצר שלה מספק פתרון עבור משותקי פלג גוף תחתון, להזזת אגן וברך מלאכותיים. מדובר על פתרון בגישה של "שלד חיצוני" (exoskeleton) שהאדם לובש. במקרה זה, ה"שלד" הוא לא מלא (על פני כל הגוף), אך עדיין, היכולת שהוא מספק לאדם משותק, היא דרמטית ומשנה חיים.

OrCam

ראיה היא בין היכולות החשובות ביותר של בני האדם והיא חיונית לתפקוד שוטף בחיי היום יום. מוצרים רבים פותחו ומפותחים, בכדי לסייע לבעלי מוגבלויות בתחום זה. אחד הבולטים שבהם, הוא המוצר של חברת אורקם. חלקי המערכת העיקריים, הם מצלמה קטנה שמותקנת על המשקפיים של המשתמש, מחשב זעיר ורמקול. המצלמה מעבירה מידע ויזואלי (בהתאם לכיוון אליו מביט המשתמש) למחשב, אשר מעבד את המידע ומפיק פלט קולי לפי הנסיבות והצורך. כך ניתן להקריא טקסטים, לזהות חפצים שונים (בהם מוצרים ושטרות כסף) ואף לזהות פנים של מכרים.

 6Degrees

עולם המחשוב מאפשר לנו כיום לקבל גישה מהירה וזולה, גם למידע בהיקף עצום וגם לתקשורת נוחה עם אנשים אחרים (אימייל, רשתות חברתיות ועוד). אמצעי השליטה במחשב מתוכננים עבור אנשים ללא מוגבלויות מיוחדות. אך מה יעשה אדם בעל מוגבלויות מסוג כזה, אשר מונע ממנו להפעיל עכבר מחשב? Crescent של חברת  6Degrees מספק לכך פתרון. ברעיון הכללי, מדובר על מוצר גמיש ורב אפשרויות, אשר נועד להקל על בעלי מוגבלויות תנועה, להפעיל התקנים ממוחשבים שונים. מעשית, הדבר מתבטא בצמיד אשר נלבש על הזרוע ובעזרת תנועות שלה, מוגבלות ככל שיהיו, ניתן להתאים אותו להיות תחליף לעכבר. מאחר שמוצר זה נבנה במיוחד עבור בעלי מוגבלויות, הוא לוקח בחשבון מראש תופעות שמיוחדות להם ושעשויות להפריע, דוגמת תנועות לא רצוניות.

Voiceitt

כיום, הרעיון של דיבור אל מחשבים בכדי להפעיל אותם כבר איננו מדע בדיוני. מדובר ביכולת בשלה למדי, שמשולבת מראש במוצרים שונים, בסמארטפונים ובמחשבים אישיים. אך מה לגבי אנשים בעלי מוגבלויות, שאופן הדיבור שלהם לא ברור? האם מערכות אלה מבינות אותם? מסתבר שבדרך כלל לא. Voiceitt הוא פתרון מעניין, בדיוק למצב כזה. בגדול, מדובר בתוכנה שלומדת את אופן הדיבור הנוכחי של האדם ולאחר מכן, מסוגלת לעבד אותו לפלט קולי, שמובן לסביבה. הפלט עשוי להיות גם טקסטואלי (תכונה שימושית עבור הכתבה).

לסיכום

אלה היו רק כמה דוגמאות "על קצה המזלג", מתוך אינספור רעיונות מעניינים. אין ספק, שעוד נראה הרבה פיתוחים שימושיים כאלה.

שאלות בנושא עושים טוב – טכנולוגיות נהדרות, שמקלות על בעלי מוגבלויות

טכנולוגיות שמקלות על בעלי מוגבלויות