הילד מדבר מתוך שינה? כל מה שחשוב לדעת

תופעה מוכרת  ונפוצה מאוד בקרב ילדים היא דיבור מתוך שינה. אם התעוררתם במהלך הלילה ושמעתם את הילד מדבר שיחות שלמות או פשוט ממלמל ונבהלתם, אתם לא לבד. יותר ויותר הורים מעלים את הסוגי ההזו בקבוצות של משפחות עם ילדים קטנים, מתוך מטרה להבין מדוע הילד מדבר מתוך השינה וכיצד זה משפיע על איכות השינה שלו. כידוע, לשינה יש השלכות משמעותיות על ההתפתחות של הילדים הן מבחינה קוגניטיבית והן מבחינה התנהגותית, כאשר מחסור בשינה עשוי להוביל לפגיעה משמעותית באיכות החיים. אם הילד שלכם מדבר מתוך שינה, חשוב לדעת קודם כל כי לרוב אין מדובר בתסמונת שפוגעת בו, כפי שנסביר כעת בסקירה.

 

דיבור מתוך שינה – תופעה מוכרת

דיבור מתוך שינה היא תופעה מוכרת שאת שכיחותה לא ניתן לאמוד באופן מלא, מאחר ולא מעט הורים נוטים שלא להתייעץ עם הרופא כאשר הילד מדבר מתוך השינה. מדובר בתופעה שיכולה לנוע בין צלילים פשוטים ועד שיחות שלמות אודות אירועים שהתרחשו או עתידים להתרחש. מכאן ניתן להסיק כי התופעה הזו מתרחשת גם על רקע של אירועים מרגשים המתרחשים בחיים של הילדים – החל מטקס ועד מפגשים חברתיים שמעוררים בילד רגשות שהוא אינו מפגין כלפי חוץ, אלא רק כאשר הוא נמצא במצב של עוררות חלקית במהלך השינה. מחקרים שנערכו בתחום מצאו כי לתופעה הזו אין השלכות על איכות השינה שהיא כידוע אלמנט חשוב מאוד להתפתחות של ילדים.

 

מה הקשר בין הליכה בזמן שינה לבין דיבור בזמן שינה?

בחלק מהמקרים דיבור מתוך שינה מלווה גם בהליכה, כאשר תופעה זו נקראת "סהרוריות" או בשמה המוכר יותר הליכת ירח. מדובר במצב שבו הילד מדבר מתוך השינה אך גם מתחיל לקום וללכת בחדר או בבית, כאשר בחלק מהמקרים התופעה הזו כרוכה גם ביציאה מהבית או אכילה, מבלי שהילד מודע לכך. על כן, כהורים חשוב לדעת כי למרות החשש, אסור להעיר את הילד בזמן שהוא מדבר או הולך מאחר והם אינם זוכרים כלל כי הם הלכו/דיברו. איך גדלת מרגיעים – התופעה אינה מזיקה לילדים, אולם בשביל לשמור על שלומם הגופני, נדרש לוודא לפני השינה כי החדר נקי מחפצים שעשויים להוביל לנפילה או פציעה, וכן להקפיד לנעול את דלתות הבית כמו גם החלונות. בנוסף, התייעצות עם רופא הילדים לטובת בחינה של מצבו של הילד היא חיונית לטובת בניית תוכנית טיפול, וזאת במידה והילד מפגין עייפות, חוסר ריכוז או הפרעות התנהגותיות. בנוסף, הפרעה זו עלולה להפריע לאנשים אחרים כמו אחים שישנים איתו בחדר ועל כן פנייה לקבלת טיפול היא לא בושה אלא להפך – תסייע לכל בני המשפחה להתמודד עם הדיבור כמו גם ההליכה הנלוות.

 

הילד מדבר מתוך שינה? כל מה שחשוב לדעת

 

טיפול בדיבור מתוך שינה – שימת דגש על אספקט רגשי

לעיתים, דיבור מתוך שינה מתרחש בעקבות טראומות או פחדים שהילד חווה ולא מספר עליהם. בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה מכוערת של חרם על ילדים כמו גם התנהגויות שפוגעות באופן משמעותי בדימוי וביטחון העצמי של הילדים, ועל כן אם הילד חווה סיוטים שמגיעים לידי ביטוי בדיבור לא ברור או כזה שעלול להיות סימן למצוקה, מומלץ לפנות למטפל רגשי המתמחה בילדים, מתוך מטרה לסייע לילד. בנוסף, אבחון במרפאת שינה יכול גם הוא לסייע לטובת אבחנה מדויקת של הפרעת שינה, כל זאת מתוך מטרה להוביל ליצירה של מערך תמיכה וסיוע לאיכות שינה טובה ואיכותית יותר.

 

לסיכום

הפרעת שינה בדמות דיבור מתוך שינה היא הפרעת שינה נפוצה אך לרוב לא מזיקה. התופעה מתרחשת בשלבים שונים של הלילה, אולם לרוב היא מתרחשת בזמן המצב העמוק ביותר של השינה שנקרא REM. במידה והדיבור מלווה בתופעות נוספות כמו למשל קימה במהלך הלילה, סיוטים או הפרעות אחרות, חשוב לפנות בהקדם לקבל אבחון ובניית תוכנית טיפול הכוללת בין היתר ניתור של השינה במרפאה, כאשר צריך לזכור כי אין דרך אחת לטיפול אלא ניתן לנקוט במספר דרכים כמו למשל מעקב אחר שעות השינה, טיפול רגשי וכן טיפול תרופתי לטובת התמודדות עם הפרעות שינה בקרב ילדים.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

שאלות בנושא הילד מדבר מתוך שינה? כל מה שחשוב לדעת

הילד מדבר מתוך שינה? כל מה שחשוב לדעת